Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

  • Kolmapäeval, 12. oktoobril kell 15:00 esineb aulas 7.-9. klasside õpilastele Saami muusik Piera Jovnna Somby.
  • Reedel, 14. oktoobril kell 14:00 esineb aulas 10ABC klasside õpilastele Soome duo Ruhje.
  • Esmaspäeval, 17. oktoobril esineb 12. klasside õpilastele udmurditar ja 11. klassidele tutvustavad moksalased oma rahva kultuuri, laule ja filmi.
  • Esmaspäeval, 17. oktoobril valmistab 8A klass hõimurahvaste toite koos õpetaja Karmen Jänesega.
    Kunstiõpetuse ja tööõpetuse tundides meisterdatakse ja kujundatakse soomeugrilaste rahvusstiilis ja -motiividel käsitööesemeid.
  • Teisipäeval, 18. oktoobril lähevad 7C, 8A ja 9A klassi õpilased koos õpetajate Seoriin Jõgise ja Kristel Kiigemägiga vaatama VAT-Teatri etendust “Help!” – lõiming inglise keelega.
  • 9C ja 10C loeb Rein Siku raamatut “Minu ugrimugri” ja vaatab Lennart Meri filme meie hõimurahvastest.
  • 9C klassi õpilastelt valmib stendiettekanne meie hõimurahvastest.

Saamid

Piera Jovnna Somby muusika lähtealuseks on saami iidsete joigude rütm ja tonaalsus. Lisaks joigumisele kasutab Piera ka trummi.

Saami traditsioonilist muusikat töötleb antropoloogiaharidusega Piera Somby omanimelises ansamblis maailmamuusika- ja jazzistiilis.

SoomlasedReetta-Mari Kellokoski ja Anna Fält

Duo Ruhje asutati 2010. aastal, kui Joensuu rahvamuusikatudengid Reetta-Mari Kellokoski ja Anna Fält läksid Lätimaale rahvusvahelisele NordTradi konverentsile oma kooli esindama. Menukas esinemine sadadele rahvamuusikaspetsialistidele andis duo tegevusele lennukat hoogu. Tüdrukud jätkasid koostööd ja esinesid sel suvel Joensuu kunstikvartali muusikutena.

Sädelevalt vaimukas ja riukalik, kuid ka väga tundlik ansambel mängib eelarvamustevaba ja menukat rahvamuusikat, mille juured on sügaval karjalaste rahvatraditsioonides. Nende muusikas segunevad Karjalast kogutud regivärsid ja runolaulud sujuvalt Lõuna-Pohjanmaa meeste lorilaulu ja rootsi polkaga. Reetta svingimaiguline harmoonikamäng ja Anna varjundirikas hääl pakuvad igale kuulajale midagi.

Hõimupäevi koolis korraldab emakeele ainekomisjon koostöös kunstiõpetuse ainekomisjoni ja FENNO-UGRIA Asutusega.