Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Eelmisel nädalal avalikuks tulnud OpenSLLi turvanõrkuse Heartbleed tõttu, mille kaudu oli ründajatel võimalik pääseda ligi serveri või kliendi võtmele, kasutajate paroolidele ja edastatud sisule,  soovitab Riigi Infosüsteemi Amet kasutajatel uuendada võrguteenuste paroole. Need tuleks kindluse mõttes vahetada kõigis veebikeskkondades, muuhulgas ka Google’i/Gmaili, Facebooki, Yahoo, Dropboxi, Tumblri ja Amazoni teenustes.

«Serverite turvanõrkused peaksid olema nüüdseks parandatud ning soovitame hakata kasutajatel uuendama salasõnu puhuks, kui need on sattunud võimaliku ründaja valdusesse,» lausus RIA intsidentide käsitlemise osakonna (CERT-EE) juhataja Tarmo Randel.

Tugev parool on kasutusel ainult ühes keskkonnas, vähemalt 9–10 tähemärki pikk, sisaldab nii suuri kui väikesi tähti, numbreid ja kirjavahemärke.

Kontrolli oma parooli tugevust HowBigIsYourHaystack abil ja lae oma nutivahendile Google Play`st või App Store`ist rakendus Heartbleed Detector.

NB! Kõik interneti kasutavad nutiseadmed (nutitelefon, tahvel jm) peavad olema kaitstud viirusetõrjega – parim FREE (tasuta) versioon on täna Lookout Security & Antivirus, mis sobib nii Androidile kui iOS´ile ja mille saad alla laadida kas siis Google Play`st või App Store`ist.

Sama parooli kasutamine eri keskkondades ei ole mõistlik. Soovitatav on salasõnu vahetada regulaarselt – sõltumata intsidentidest vähemalt üks kord kuus.

Google teatas 9. aprillil, et Androidi-seadmed on Heartbleedi vastu immuunsed, aga lisas, et erandi moodustab operatsioonisüsteemi versioon järjenumbriga 4.1.1. Google’i statistika järgi on 34% kõigist Androidest mõni 4.1 versioon. Selleks, et teada saada, milline operatsioonisüsteemi versioon teie Androidi-seadmel jookseb, valige menüüst Seaded >Teave seadme kohta.
Elioni kinnitusel on nende keskkondade kasutajad hiljuti ilmnenud serveritarkvara turvaaugu potentsiaalsete riskide eest kaitstud – vajalikud turvameetmed on kasutusele võetud.


Allikas: Postimees.ee

http://e24.postimees.ee/2763842/ria-soovitab-koigis-veebikeskkondades-paroole-uuendada