Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

MTÜ Koos Laste Heaks koostöös Essilor Eesti esindusega alustab laste nägemise monitoorimisega.
See on hea võimalus õigeaegselt avastada laste silmaprobleeme ja ennetada pöördumatuid tagajärgi ning säästa lapsevanemate raha ning aega.

Probleem: Lapsed satuvad silmaarstile või optometristi juurde alles siis, kui nägemine juba muret teeb, vahel aga avastatakse probleemid alles täiskasvanuna näiteks töötervishoiu kontrollis. Siis aga on mõnede seisundite parandamise jaoks juba hilja. Sageli ei oska lapsed ise ega ka vanemad õigel ajal probleemi märgata ja viivitus võib tuua kaasa pöördumatuid tagajärgi. Liiga hilja avastatud lapse nägemisprobleem võib tekitada õppimisraskusi ja ka kohanemisraskusi. Laste silmade regulaarne kontrollimine on määrava tähtsusega, sest paljud probleemid ja haigused on ennetatavad. Seepärast on vajalik nii laste kui ka vanemate teavitus.

Läbiviidud eeluuring: MTÜ Koos Laste Heaks eestvedamisel on kaks aastat teostanud optometrist silmade monitooringut koolides.
Perearstid ja silmaarstid: Konsulteerisime silmaarstidega, ja nende väide on, et perearstid ei vaata silmapõhjasid. Ka perearstid ise räägivad, et nemad ei tee seda, kuna esiteks puudub neil vastav aparatuur ja teiseks pole neid isegi õpetatud selleks ning isegi kui nad oleksid läbinud oftalmoloogia kursused, siis lihtsalt vaatamisest oleks vähe kasu. Kui aga selgub lapse nägemise monitooringus kõrvalekaldeid, siis meie saadame edasi vastava ala erialaspetsialisti juurde. Sellest lähtuvalt tuleb ka tõdeda, et kuigi järjekorrad silmaarstile on pikad, on see siiski tänuväärne võimalus teavitada õigeaegselt lapsi ja nende vanemaid, et leida võimalikult kiire lahendus.

Meie koostööpartner ja kogenud erialaspetsialist, optometrist Iveta Vakrõõm, seletab lahti selle kompleksteenuse sisu:

  • Kõigepealt kiire anamnees: kas on prillikandja, kas on kaebusi, kas peres on prillikandjaid, muud terviseprobleemid (nt. peavalud või diabeet vms.)
  • Autorefraktomeetri näit, mis näitab silma optilist seisu, mis ei ole kindlasti veel prillinäit, aga näitab esmast informatsiooni nägemisest.
  • Visus kontroll monokulaarselt ühe silma kaupa ja pärast binokulaarselt kahe silmaga korraga.
  • Kui visuse kontrollis selgub, et silm ei näe hästi, paneme prooviraami prilliläätsed (aluseks võtame autorefraktomeetri näidu ja visuse tabelist nähtava rea) , mille alusel saame infot, kas silm üldse on võimeline paremini nägema või on mingi muu anomaalia, mida tuleb edasi lahendada erialaspetsialisti juures (silmaarst või ortoptist).
  • Teeme lühikokkuvõtte ja kirjutame vastava info paberil ka lapsevanemale, kuhu on kindlasti märgitud nägemiskontrolli andmed ja tulemused ja ka kontrollija nimi ning kontaktandmed. Lisaks säilitame sellest ka koopia juhuks, kui lapsevanem ei saa millestki aru või soovib meilt lisainfot.
  • Vajadusel on võimalik laps suunata otse silmaarsti juurde.
  • Teeme BCB testi, mis näitab, kas silmad on üldse võimelised koos vaatama ja kas nad vaatavad ühtlaselt, lisaks kas mõlemad silmad vaatavad ühtlase intensiivsusega ja kui mitte, siis tuleb nägemist tasakaalustada. Polar-test on sarnane BCB testiga, aga teinekord tuleb tasakaalustamiseks kasutada mõlemat testi. Väga oluline test on puna-rohe test, mis on selleks, et teha õige korrektsioon vältimaks ülekorrektsioone, sest nagu eelpool mainitud ainult tabelkontroll ja refraktomeeter ei tõesta tulemit. Vajalik on teha erinevaid teste lisaks. Kasutame juhtiva silma määramist, et leida tasakaal ja kui kahe silma erinevus on suur, siis on oluline teada juhtivat silma.

 

Teenus maksab 20€, millest 10€ maksab MTÜ Koos Laste Heaks iga lapse eest ja lapsevanemal tuleb tasuda ainult 10€.

www.kooslasteheaks.ee