Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Tervisliku toitumise kuu raames tegeleti kunstiõpetuses ja kunstiringis kahe põneva lõiminguprojektiga, milleks olid „Roheline kunst“ ja „Ühe idu mitu nägu“.

Roheline kunstiring alustas oma tegevusi väga roheliselt. Kõigepealt vaatasid õpilased erinevaid rohelisi värvuseid. Seejärel määrasid õiged värvid rohelistel köögiviljadel, õppisid neid tundma ja asusid joonistama.

Ringitöö lõpuks said õpilased “modelle” ka maitsta. Kõige lemmikumateks osutusid roheline paprika, herne- ja päevalillevõrsed ning mahlane nuikapsas.

„Head rohelisega maiustamist!“ soovis õpilastele projekti lõpetades kunstiõpetaja Ilmi Laur-Paist.

Pildid on vaadatavad SIIT.

Teise projektiga „Ühe idu mitu nägu“ avanes esimese korruse stendil näitus, kus on eksponeeritud 8. klasside ja kunstiringi õpilaste loovtööd.

Projekti käigus uuriti põhjalikult ka vitamiinide sisaldust idudes ja saadi tead väga palju väärtuslikku infot ning uusi teadmisi oma tervise hoidmiseks.

Idude kohta võib kahtlemata kasutada ütlemist „väike, aga tubli“ – tillukesest seemnest võrsuvad idud sisaldavad palju kasulikke vitamiine ja mineraalaineid, mis võiksid olla meie toidulaual aastaringselt.

Kui soovid idudest lisateadmisi, loe edasi SIIT.

Mineraalainetest väärib märkimist idude suur kaaliumisisaldus. Kaalium on vajalik selleks, et meie närvid ja lihased oleksid korras.

Lisaks kaaliumile sisaldavad idud ka magneesiumi, kaltsiumi, tsinki ning väävlit.

Magneesium on vajalik luudele, samuti südame tööks ja vereringe toimimiseks.

Kaltsiumgi on oluline luude ja hammaste tervise seisukohast, lihaste normaalse töö tagamiseks ning normaalse vererõhu hoidmiseks.

Tsink toetab meie immuunsüsteemi, osaleb vereloome protsessis ja toimib antioksüdandina. Eriti oluline on tsink rasedatele ja kasvueas lastele.

Väävel on vajalik luudele ja kõhredele, samuti toetab väävel maksa tööd ja maksa puhastumist.Neile, kes tahavad muretud ja heas tujus olla, on idud suurepärane valik. Nimelt sisaldavad idud folaate, mille sünteetilist versiooni tunneme foolhappe ehk B9 vitamiinina. Folaadid on väga olulised vereloome ning ka meeleolu seisukohast.

Idudes sisalduvatest vitamiinidest on olulisim C-vitamiin, mis suurendab organismi vastupanuvõimet haigustele ning on vajalik luude, hammaste ja naha hea tervise huvides. Tasub teada, et idude C-vitamiini sisaldus on suurim 72 tundi pärast idandamise algust, nii et hiljemalt kolmandal päeval pärast idandamist tasuks idud ära süüa.

Idud turgutavad keha ja meelt. Toitu tervislikult!