Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Kooliõpilastel on veel kolm nädalat aega, et kutsuda kokku pere- või sõpruskond, valmistada üks maitsev kalaroog ning lisaks ühisele kokkamisrõõmule osaleda väärt auhindade loosis.

Maaeluministeerium on eelmise aasta alguses käivitunud kampaaniaga „Kala kõlab hästi“ koostöös Kalaliidu ja Peakokkade Ühendusega püüdnud Eesti elanike kala tarbimist positiivselt mõjutada. Nüüdne kokanduskonkurss pöörab selle raames pilgu kooliõpilaste harjumuste suunas.

„Kampaania sai ellu kutsutud, et tõsta teadlikkust kala kasulikest omadustest ning aidata kaasa Eesti kui mereriigi elanike kala tarbimisele. Esimese aasta tagasiside on pigem julgustav,“ sõnas Maaeluministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Iiris Saluri. „Ent kui täiskasvanute toitumisharjumuste kohta on küllaltki täpne ülevaade olemas, siis laste osas mitte.“

Ehkki nüüdne kokanduskonkurss on otseselt suunatud 1.-9. klasside õpilastele, rõhutab Saluri, et algatusega soovitakse kaasata märksa laiemaid seltskondi. „Lapse- ja isegi esivanematel on järeltulevate põlvede oskuste ja harjumuste kujundamisel hindamatu roll. Nende eeskuju ja nutikus kutsub kindlasti ka kalatoodete tohutult rikkalike võimalusi avastama. Ei ole ju üldse oluline, kas kala praadida, valmistada hautist, suppi või kastet, vaid et roog saaks lapsele maitsev.“

Konkurss kestab 20. veebruarini ehk toitude valmistamiseks ja nende esitamiseks on aega veel küllaga. Osalemine on imelihtne: vali välja üks kalatoidu retsept, valmista see koos sõbra, sugulase, terve klassi või mistahes seltskonnaga ning sisesta koos fotode ja võimalusel videoga leheküljele https://kalatoidud.ee/nooredkokkama.

Pärast 20. veebruari loosib kampaania maskott Siia-Miia kõigi kaasalöönute seast välja kaks õnnelikku seltskonda, kes pääsevad Estonia Resort Hotel & Spa restoran Noot peakoka Rudolf Visnapuuga koos süüa valmistama. Roogade valmistamise filmib üles professionaalne meeskond – seega võib just siit sündida uus kokanduskanal või saada tuule purjedesse telekokk. Välja on pandud ka arvukalt eriauhindu.

Konkursi tegevustest said osa ka Tallinna 21. kooli 8. klassi neiud, kes 20. jaanuaril tervisliku toitumise kuu raames kalakokk Jörgen Kohaliga kokkama asusid. Üheskoos valmistati kalafileepulkasid, forellipastat ja ahjus küpsetatud kalafileed juustus. Roogasid mekkisid 2.b klassi õpilased, kes justkui ühest suust kalatoidud heaks kiitsid. Kokatunnis toimunu sai kampaania raames ka videoformaadis jäädvustatud.