Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

9B klassi õpilased võtsid maikuus taaskord osa Erasmus+ projektist “Green Morning Europe” ehk “Rohelist hommikut, Euroopa”. Lisaks eestlastele on projekti kaasatud õpilased Prantsusmaalt, Portugalist, Saksamaalt ja Itaaliast. Seekordne projektikohtumine viis keskkonnahuvilised noored keset Atlandi ookeani asuvatele Portugali saartele Assooridele, mis on ligikaudu 1500 km kaugusel Lissabonist ja ligi 3500 km kaugusel Põhja-Ameerikast.

Assooride suurima saare São Migueli pealinnas Ponta Delgadas olid Euroopa noorte võõrustajateks Escola Secundaria Domingos Rebelo õpilased ja õpetajad. Projektinädala lõppväljundina valmis raadiosaade, mis keskendus seekord transpordile ja energiale. Intervjuude, reportaažide ja debattide kaudu uuriti, kuidas energiat toodetakse, kuidas seda kokku hoida ning transpordikulusid vähendada.

Raadiosaate valmimisele aitasid kaasa mitmed põnevad õppekäigud. Imetleti kristallselgeid järvi, keevaid kuumaveeallikaid ja lopsaka loodusega parke ning külastati tee- ja ananassiistandusi. Ühtlasi tutvuti, kuidas vulkaanilist päritolu São Miguelil maa sees olevast soojusest geotermaalenergiat toodetakse. Geotermiliselt aktiivses Furnase piirkonnas nähti, kuidas suures maa sisse kaevatud potis küpseb kohalik traditsiooniline hautis. Maitsta sai mitut erinevat allikavett – osad külmad, teised aga nii kuumad, et on sobilikud tee tegemiseks. Terra Nostra pargis võis uudistada eksootilisi taimi kogu maailmast, sest Assooride kliima sobib neile hästi. Meeldejäävad olid ka suplus 40-kraadises suure rauasisaldusega oranži värvi kuumaveeallikas ja ujumine Atlandi ookeanis.

Tänu õpirändele said noored rahvusvahelise koostöö kogemuse, õppisid hakkamasaamist väljaspool kodumaad ning said omavanustega suheldes arendada keeleoskust.

Projekti aitavad teostada inglise keele õpetajad Merike Kaus ja Merle Teever ning kunsti- ja graafilise disaini õpetaja Ilmi Laur-Paist.