Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Meie kooli õpilased esinesid Unemeditsiini konverentsil nii sõnas kui pildis ning nad on üsna teadlikud, mida tähendab kvaliteetne uni.

Suuremat tähelepanu tuleb aga kõigil pöörata unehügieenile, selle tarvis said õpilastel sõnastatud ka head nõuanded.

  1. Viimast tundi enne magama minekut tuleks kasutada rahuliku ja lõdvestunud oleku saavutamiseks. Kehaline treening parandab und, kuid rasket treeningut tuleks vältida kolm kuni neli tundi enne voodisse minekut. Sama kehtib vaimsete pingutuste kohta. Ära kasuta magamistuba tõsiste jutuajamiste ja arutelude jaoks. 
  2. Mitte liiga vähe – mitte liiga palju – mitte liiga tihti. Maga, kuni oled puhanud, kuid mitte kauem. Kui ööunega on probleeme, väldi päevasel ajal tukastamist või piirdu mitte rohkem kui 20 minutit kestva lõunauinakuga. 
  3. Korrapärane une-ärkveloleku rütm soodustab head und. Tõuse iga päev umbes samal kellaajal. Hoolitse, et oleksid päevavalguse käes, eelkõige hommikuti. Väldi erksat valgust, kui oled öösiti üleval. 
  4. Ära mine voodisse näljasena ega liiga täissöödud kõhuga. Hea on teostada viimane toidukord vähemalt tund enne uinumist.
  5. Väldi kakao ja kofeiini joomist neli tundi enne magama minekut.
  6. Võta päevikus kokku kogu tänane päev (mis toimus, mida õppisid ja mida võiks edaspidi paremini teha), siis väldid mõtete ringlemist voodis.
  7. Tee pesemistoimingud ja hammaste pesu tund enne magama minekut. Vesi ja hambapasta on äratava mõjuga.
  8. Pool tundi enne uińumist rakenda mõnda lõõgastumistehnikat. Jooga, hingamisharjutused, rahulik muusika, mandalate joonistamine, rahulik lugemine. Enne uinumist voodis mõtted kontrolli alla. Paned käe kurgule ja kontrollid, et häälepaelad oleksid rahulikud. Loed lambaid. 
  9. Koht, kus sa magad, peaks seostuma puhkuse ja lõõgastumisega. Kui võimalik, peaks voodi olema eraldatud muudeks tegevusteks mõeldud kohtadest (söömine, kirjatöö, hobitegevused) ja meelelahutusest (nutiseadmed, raadio, TV). Kanna hoolt, et magamistoas oleks värske õhk ja sobiv temperatuur. Tuba olgu pime, vajadusel kasuta pimendavaid kardinaid või kanna silmamaski. Müra vastu võib kasutada kõrvatroppe.
  10. Lepi teistega perekonnas kokku, et öörahu on püha – keegi läheb magama, siis teised arvestavad sellega (nt vaatavad telekat kõrvaklappidega).

Valmis sai ka vahva ja õpetlik video, mis leidis samuti konverentsi raames kajastust.

Suur tänu ettevõtlikele õpilastele!

Aitäh eestvedavatele õpetajatele, Ilmi Laur-Paist ja Külliki Kaju.