Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Meie kooli õpilased võtsid kolmandat korda osa Euroopa Liidu Erasmus+ projektist “Green Morning Europe” ehk “Rohelist hommikut, Euroopa”. Lisaks eestlastele osalesid õpilased ja õpetajad Saksamaalt, Prantsusmaalt, Portugalist ja Itaaliast. Projekti kohtumine toimus Saksamaal Baieri maakonnas vaikses Doonau-äärses Ingolstadtis, mis on tuntud Audi autotootmise peakorterina.

Õpilaste eesmärk oli rahvusvaheliste meeskondadena koostada keskkonnateemaline raadiosaade. Seekord keskenduti toidule: uuriti toidutööstuse mõju keskkonnale, külastati hiiglaslikke kasvuhooneid ja korrusmajade vahele ehitatud linnaaeda. Tutvuti ökofarmi kompleksiga, kus püütakse kohalikku kogukonda varustada ökotoiduga nii, et kõik jääkproduktid kasutatakse toomisprotsessis ära. Põnevas Herrmannsdorfer Landwerkstätteni talus nähti, kuidas saab keskkonnasõbralikult tegeleda loomakasvatusega. Igal pool tehti intervjuusid ja reportaaže, mida kasutati viimasel päeval podcasti avalikul lindistusel.

Nädala jooksul käidi ka mitmel üldharival õppekäigul, näiteks imetleti uusbarokset ja ajaloolist Herrenchiemsee paleed, mis on ehitatud Versailles’ lossi eeskujul. Nürnbergis käidi Inimõiguste teel (saksa keeles Straße der Menschenrechte). Tegemist on 1993. aastal avatud monumentaalse väliskulptuuriga, mis koosneb väravast ja kolmekümnest 8-meetrisest sambast, igasse sambasse on graveeritud üks inimõiguste ülddeklaratsiooni artikkel. Ukraina sõja algusest saati käis üliõpilane Silvan Wilms seal istumas ja oma mõtteid-tundeid luuletustesse valamas. Kohtumine temaga oli väga tähendusrikas ja inspireeriv.

Majutumine peredes, ühised töökoosolekud ja peoõhtu, ise loomine ja teiste loomingust osa saamine, põnevad retked ja kohtumised, erinevad kultuurid ja keeled – projektinädal edendas kindlasti noorte koostöövõimet, laiendas silmaringi ning arendas suhtlus- ja keeleoskust omavanuste noortega. Projekti Eesti-poolsed juhid on inglise keele õpetajad Merike Kaus ja Merle Teever ning kunsti- ja graafilise disaini õpetaja Ilmi Laur-Paist.