Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Tartu Ülikooli Tartu observatoorium ootab 15–19aastasi koolinoori kandideerima Teadusmalevasse. See on suvine teaduslaager, kus tavaliste malevatööde asemel tehakse teadustööd. Õpilased saavad stipendiumi, veeta kaks ja pool nädalat Tõraveres ning teha uurimistööd ühel kolmest kosmosega seotud teadusvaldkonnast: astronoomia ja kosmoloogia, kaugseire või kosmosetehnoloogia ja laborid.

Teadusmalevasse oodatakse nii kosmoseentusiaste, kui neid, kes soovivad avardada oma silmaringi ja panna end proovile enda jaoks täiesti uuel teemal.

Tartu observatooriumi teadlaste seast leitakse 15 osalejale tema huvidele vastava valdkonna spetsialist ning üheskoos jõutakse lõpliku uurimustöö teema või uurimisküsimuse sõnastamiseni. Uurimistöö ei pea malevas valmis saama, kuid igalt malevlaselt oodatakse laagri lõpus 10-minutilist ettekannet. Teadusmalevas alustatud tööd saab õpilane soovi korral teadlase juhendamisel lõpuni viia pärast maleva lõppu. Uurimistööd saab hiljem esitada näiteks gümnaasiumi uurimistööks või esitada riiklikule õpilaste teadustööde konkursile, kus igal aastal on välja pandud ka kosmoseteemalise uurimistöö eriauhind.

Tartu Hansa Rotary klubi on ka sel aastal osalejatele välja pannud 250-eurosed stipendiumid. Malevat aitab läbi viia observatooriumis tegutsev ESERO Eesti hariduskontor. Maleva ajal käiakse külas erinevatel kosmose- ja tehnoloogiaettevõtetel ning on ka vabaajaprogramm filmiõhtutega.

Kandideerimiseks tuleb hiljemalt 17.04.2023 saata aadressile teadusmalev@ut.ee vabas vormis elulookirjeldus koos motivatsioonikirjaga, kust selgub, milline on kandideerija suhe ja kogemus reaalainetega, millises kosmoseteaduse valdkonnas soovitakse uurimistööd teha ning milline on uurimistöö esialgne visioon.

Pikemaid muljeid eelmise aasta Teadusmalevast saab lugeda siit pressiteatest.

Vaata Monika Siimu videokommentaari oma eelmise aasta kogemuse kohta.