Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Kolmapäeval, 21. septembril kell 14.55 esineb 7.-9. klasside õpilastele aulas kuulus kitarrivirtuoos Jason Carter.

Jason Carter on muusikaline maailmarändur. Cornwallist pärit kitarrist on pikemalt elanud Londonis, Dubais, Kopenhaagenis ja Helsingis, hetkel asub tema kodu Nîmes’is, Lõuna-Prantsusmaal. Viimase 20 aasta jooksul on kitarrist esinenud enam kui 70 riigis, sealhulgas Usbekistanis, Afganistanis, Pakistanis, Põhja-Koreas ja Põhja-Iiri kriisipiirkonnas.

Ta on saatnud staare suurtel lavadel ja musitseerinud beduiinide ja pärlipüüdjatega lõkketule valgel. Ta on esitanud Rodrigo Aranjuezi Kitarrikontserti Soome, Iiri, Suurbritannia ja Venemaa sümfooniaorkestrite ees. Ent Jason Carter’i tugevaim külg on tema enda looming. See on unikaalne sulam ajast ja ruumist ning teel kohatud inimeste elurõõmust ja maailmavalust. Tema lood on inspireeritud kõrbetormist ja talvekaamosest, arvopärdilikest vaikusevärvidest ja idamaa helilaadidest.

Jason Carter on unikaalse töövõimega muusik, kelle kulgemist ajas ja ruumis läbi lakkamatu uuenemise jälgivad tuhanded huvilised üle maailma.

Globaalse haarde, julgete mängutehniliste eksperimentide ning isikupärase käekirja poolest on tegemist märgilise kitarripioneeriga, kuid selle kõrval on ta ka tüüpiline inglise naljahammas, kelle süda on ühtviisi avatud kõikidele teel kohatud muusikatele, maailmadele ja inimestele.

Jason Carter alustas elektrikitarristina, kuid tema „rockikarjäär“ lõppes koos 80-ndatega. Sedamööda, kuidas süvenes huvi kaugete maade ja väärikate traditsioonide vastu, tekkis kirg katsetada erinevaid stiile, eksootilisi helilaade ja vaba häälestust. Suurepärase flamenco-kitarri ehitas tema tarvis Hispaania meister Antonio Montero, Iraanis valmistatud udi kinkis talle Saudi
Araabia kultuuriminister isiklikult.

Armastus nende kahe vastu kestab, kuid viimaste aastate vaieldamatu lemmik ja inspiratsiooniallikas on suursugune harf-kitarr, mille professionaalsel tasemel valdajaid leidub maailmas vaid mõnikümmend. Sellele pillile kirjutatud lugudest on valminud Jason Carter’i kaks viimast heliplaati, „In and Out of Time“ (2009) ning „Falling“ (2010).

Vaata ja kuula Jason Carteri loomingut interneti vahendusel:
www.vimeo.com/5028894 “I Believe”
www.vimeo.com/18479717 “When It Rains”
www.vimeo.com/6797253 “Moments of Joy”