Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Hea noor leiutaja!

Esita oma leiutis konkursile! Tähtaeg 16. oktoobril.

Õpilasleiutajate riiklikule konkursile ootame oma leiutiste ideid ja leiutisi esitama kõiki õpilasi alates 1.-12. klassi lõpuni, kutsekooliõpilased kaasa arvatud! Preemiaid ja auhindu jagub nii õpilastele kui ka juhendajatele!
Konkreetset teemat leiutistele ei ole, peaasi, et see aitaks ümbritsevat paremaks muuta ning lahendaks mõne probleemi.
Sellelgi aastal esitatavad ideed, sarnaselt eelmise aasta konkursiga, on kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.
Konkursist saavaad osa võtta kõik õpilased esimesest kuni kaheteistkümnenda klassini nii üldharidus- kui kutsekoolidest.
NB! Gümnaasiumiõpilaste esitatud tööd peavad nii sisu kui ka vormistamise poolest sarnanema praktiliste ja/või uurimistöödele esitatavatele nõuetele.
Lisaks otsime sel aastal konkursil osalejate seast koos Eesti Rahvusringhäälingu ja Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonnaga neid lapsi (vanuses 6-12 aastat, Eesti otsib leiutajat), kellest teha dokumentaalklipid Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Täpsemalt vt videoklipiga osalemise kohta leiutajate konkursi kodulehelt www.etag.ee/leiutajad

Teema: Leiutised, mis lahendavad kellegi igapäevaelu probleeme
Osalejad: Kõik leiutamishuvilised õpilased eelkoolist kuni 12. klassini, kaasa arvatud kutsekooliõpilased
Auhinnafond: 25 950 eurot – rahalised preemiad ootavad paremaid leiutajaid ning parimate juhendajaid. Esemeline auhind on ühele koolile. Eriauhinnad: üks õpilane saab võimaluse sõita Ameerikasse maailma suurimale õpilaste teadusmessile Intel ISEF. Videoklipikonkursi eriauhind on jalgratas. Lisaauhinnad annavad välja Eesti Patendiamet koostöös Ülemaailmse Intellektuaalse Omandi Organisatsiooniga, Eesti Ameerika Suursaatkond, Kuninglik Taani Saatkond, AHHAA teaduskeskus, Energia Avastuskeskus, ajakiri Minu Maailm ning Lottemaa teemapark.
Konkursi tulemused avalikustatakse ja auhinnad antakse üle 6. detsembril TTÜ Mektory saalis, Raja 15. Kõik auhinnasaajad saavad nimelise kutse.
Esitatud ideid hinnatakse kolmes vanuserühmas:

  • 1. vanuserühm – 1 – 4. klass
  • 2. vanuserühm – 5.–9. klass
  • 3. vanuserühm – 10.–12. klass ja kutsekooliõpilased

Põhjalikuma info konkursi tingimuste, tööde esitamise ja nõuete kohta leiate konkursi kodulehelt .
NB! Hindamisele lähevad vaid need leiutised, mis on registreeritud, st mis on esitatud elektroonilises osalusvormis.
Juhendajapreemia ootab vaid seda preemiatöö juhendajat, kelle andmed on vormis kirjas.


Abiks osalemisel ja juhendamisel!

  1. Klassi või kooli stendile panekuks saate välja trükkida ka kirjale lisatud selleaastase konkursi postri.
  2. Tutvu kindlasti tootedisainer Merike Rehapapi veebiloenguga, mis aitab leiutamisel „Disain kui praktiline loovus, mis see on ja kuidas seda rakendada kooliprogrammis“. Link loengule Scientixi portaalis, otselink samale loengule Youtube’is.
  3. Konkursile saadetud vahvamatest töödest on valmis saanud posternäitust, mille faile saate näha kodulehel. Näitust, st suuri rollup-postreid saate meie juurest tellida tasuta ka koolidesse.

Konkurss toimub sel aastal kümnendat korda, varasematel aastatel on esitatud kokku ligi 6300, osalejaid on kõigist Eesti maakondadest ja mitmetest Eesti koolidest välismaal.
Konkurssi korraldab Eesti Teadusagentuur, preemiafond tuleb Haridus- ja Teadusministeeriumist.
Varasemate konkursside tulemused leiate meie kodulehelt.