Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

22.– 27. septembril 2017 toimub Tallinnas Euroopa Liidu noorte teadlaste konkurss. Üritust korraldab Eesti Teadusagentuur koostöös Euroopa Komisjoni ning Haridus- ja Teadusministeeriumiga.

Konkursile on tulemas 38 riigi õpilaste riiklike teadustööde konkursside võitjad vanuses 16-20. Konkursipäevade jooksul tutvustavad noored stendiettekannetega oma uurimistööde tulemusi ja neid hindab rahvusvaheline žürii, mille on kokku kutsunud Euroopa Komisjon.

24. ja 25. septembril on konkursipaik SpaceX Ülemiste Citys avatud kõigile huvilistele, see on võimalus noorte teadlastega kohtuda ja nende teadustööst rääkida. Ootame rohkearvuliselt  külastajaid Eesti koolidest, lisaks noortele on üritusele väga oodatud ka koolijuhid, õppejuhid ja uurimistöid juhendavad õpetajad.

Ootame üritusele õpetajaid koos terve klassiga. Konkursikülastus võib olla osa uurimistöö kursusest, uurimistöödega tutvumist hõlbustavad spetsiaalsed töölehed. Konkursil esitletakse töid inglise keeles, külastajate jaoks tõlkisime tööde lühitutvustused eesti keelde. Õpilasgruppide eelregistreerimine ja lisainfo: www.eucys2017.eu/visitors

Õpilasi ootavad lisaks noorte teadustöödele põnevad töötoad ja teaduse populariseerijad. Kohal on Rakett69 katsed, robootika töötoad, virtuaalreaalsuse töötoad, maitsekoolitus, GLOBE ja mitmed teised. 24. septembril eelregistreerimist ei toimu, samuti saab mõlemal päeval eelneva registreerimiseta tegutseda ja katsetada tegevusalal. 25. septembril toimuvatesse töötubadesse palume eelnevalt registreerida siin: https://eucys2017.eu/visitors/tootoad-opilastele/

Õpetajatel on võimalus ühendada konkursi külastus kolmest erinevast töötoast osavõtuga.

Töötuba  „Lõimime laboris probleeme lahendades loodusteadusi ja matemaatikat!“ tutvustab õpetajatele Tartu Ülikooli Teaduskooli projekti „Uurimislabor“. Õpetajate töötoas tutvustatakse uurimislaborite teemasid, metoodilist ülesehitust ja tehakse praktiliselt läbi mõned lihtsamad katsed. Töötoa kokkuvõttev rühmaarutelu keskendub temaatikale, mis aitaks kaasa loodusteadusi lõimiva ja õpilaste praktilisi oskusi arendava õppe paremale korraldamisele.

Eesti Maaülikool viib läbi töötuba “Ökoloogiline jalajälg, ehk kuidas see, mida sa sööd, mõjutab keskkonda”. Töötoas uuritakse, kui palju tekib kliimat mõjutavaid kasvuhoonegaase põllumajanduses, kui palju aga loomakasvatuses? Kas tead, kuidas mõjutavad sinu toidulaud ja tarbimisharjumused keskkonda? Saame teada, miks süüdistatakse põllumajandusloomi kliima soojenemises, ning mõõdame sinu ökoloogilise jalajälje suuruse.

GLOBE töötoas tutvustatakse mõningaid GLOBE tegevusi ja lihtsamaid mõõtmisi atmosfääri ja hüdroloogia protokollidest. Mõõtmiste käigus selgitatakse, milline on õpilaste poolt kogutud andmete roll NASA ja NOAA teadlaste töös, selgitatakse igapäevaste ilmavaatluste vajalikkust, mõõtmiste ning vaatluste tehnoloogiat ja viiakse läbi erinevad mõõtmised-vaatlused.

Õpetajate töötubadesse registreerimine on avatud kuni 22. septembrini aadressil: https://eucys2017.eu/opetajate-tootoad/

Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursi külastajatele pakuvad konkursi käepaelaga soodsamat sissepääsu Energia Avastuskeskus, Lennusadam ja KUMU (ainult 24.09, 25.09 on KUMU suletud)

Lisainfo Euroopa liidu noorte teadlaste konkursi kohta: www.eucys2017.eu