Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Meie suur teadusprojekt RAKETT 21 koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga sai väärika avalöögi 19. ja 20. oktoobril Jäneda mõisas.

Kahel päeval toimunud töötubades osales ligi 40 õpilast 9.-12. klassidest.

Reaalse elu olukordi näitlikustav töötubade maraton pakkus õpilastele väljakutseid ja hasarti ning praktilist kogemust, seda peegeldasid ka nende nimetused: „Teeme ise fotoelemendi ja tuvastame materjale“, „Ruumihüpe – paberilt pärisellu“, „Elektri üleküllus“, „Energia“, „Ehitusinseneri tihe tööpäev“ ja „Tootearendus ja robootika“. Kui tõlkida need erialade keelde, siis said koolilapsed ülevaate elektroenergeetikast ja mehhatroonikast, energia-, keemia ja keskkonnatehnoloogiatest, tootearendusest ja robootikast, materjalitehnoloogiatest, ehitusest ja arhitektuurist, maastikuarhitektuurist ja teedeehitusest.

Tallinna XXI Kooli õpilased kinnitasid, et nad ei ole kogu kooliaja jooksul ühe koolitusega saanud nii paljudest erinevatest valdkondadest praktilisi kogemusi. Ja õpilasi oli nii reaal- kui ka humanitaarkallakuga klassidest. Töötubasid juhendanud TalTechi teadlasi ning üliõpilasi rõõmustas ja üllatas õpilaste hasart, leidlikkus ja nutikus ning ka nemad said taas kinnitust, et vigade tegemine viib uute lahendusteni, kui vaid osata vigadest õppida.

Professor Lauri Kütt võtab selle kokku lauses: „Juba väikesed lapsed teavad, et teadmiste ammutamine algab lammutamisest.“

Võidukad võistkonnad:
I koht –  võistkond H: Märt Tender 11A, Christian Roos 11A, Celica Krigul 12B

II koht –  võistkond PENDER: Siim Pender 10A, Kregor Urvet 10A, Kaisa Uik 10B

 Projekt jätkub novembris lennukeid hooldava firma Magnetic MRO külastuse ja meeskondliku kodutööga.