Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Kokkuvõtte kirjutamise võistlus ootab 200-sõnalist kokkuvõtet kirjutama.

Reede, 30. septembri hommikul kell 9 avatakse Vikerraadio kodulehel tekst, millest tuleb teha kuni 200-sõnaline kokkuvõte. Kokkuvõte tuleb žüriile hindamiseks edastada hiljemalt 1. oktoobril kell 18 samal veebilehel.

Kokkuvõtete tegemise oskust on vaja kõigile. Kokkuvõtteid peavad kirjutama õpilased, üliõpilased, teadlased, ametnikud, projektide kirjutajad, ajakirjanikud, veebitoimetajad, referendid ja teised. „Tuum“ on hea võimalus oma oskused proovile panna ja neid teistega võrrelda.

Kokkuvõtte tegemine nõuab oskust tekstist aru saada, sellest tuumne info üles leida ja tulemus lugejale edasi anda. Selle juures on vaja jälgida:

– et algse teksti mõte ei moonduks;
– et tulemus oleks objektiivne ja esitaks teksti autori mõtteid, mitte refereerija arvamusi;
– et kokkuvõte oleks lugejale või kuulajale arusaadav ka ilma originaalita;
– et tekst oleks keelelt tihe, lihtne, selge, täpne ja kirjavigadeta.

Parimatele on auhinnad, tänavu suuremad kui mullu: esimene auhind 150 eurot, lisaks mitu teist ja kolmandat auhinda, á 75 eurot ja 40 eurot. Parimale kooliõpilasele antakse eriauhind.
Lisaks saab iga osavõtja välja prinditava nimelise osalustunnistuse. 25 parima tunnistusel on kirjas ka tulemus.

Juba viiendat aastat toimuval võistlusel saab osaleda üksi ja võistkonnana. Võistkonna võib moodustada kool, klass, perekond, sõpruskond jne. Võistkonna suurus on vaba.

Kokkuvõttevõistluse korraldavad haridus- ja teadusministeerium, rahvusringhääling ning Tartu ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituut koostöös emakeele seltsi ja emakeeleõpetajate seltsiga.