Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

23. oktoobril tähistatakse üle maailma rahvusvahelist lumeleopardipäeva. Ka Tallinna loomaaed kutsub sel päeval uudistama kõrgmägede valitsejaid lumeleoparde ehk irbiseid.

Kavas on:

  • kell 15:00 antakse põnevaid mänguasju karumajas elavatele irbistele Mahnadile ja Mileedile
  • kell 15:45 saavad üllatused kätte alpinaariumis elavad Deli ja Otto. Lumeleopardidest räägivad Anne Saluneem ja Aleksei Turovski.
  • kell 16:20 näidatakse keskkonnahariduskeskuse auditooriumis Matsalu loodusfilmide festivali filmi “Lumeleopardide maa”.
  • kell 17:00 algab keskuse fuajees hubane kohvikuõhtu, kus irbistest ja liigikaitsest kõneleb peatselt loomaaia direktorina tööd alustav zooloog Tiit Maran ning mägedest, ronimisest ja irbiste looduslikus elukeskkonnas valitsevatest tingimustest räägib  legendaarne alpinist, auväärse „lumeleopardi“ tiitliga pärjatud Jaan Künnap.

Kuna kohtade arv on piiratud, tasub kiirustada ning end nobedalt loomaaia kodulehel kohvikuõhtule registreerida. Avatud on heategevuslik kohvik, kogu tulu läheb lumeleopardi liigikaitse toetamiseks. Tasumine vaid sularahas.

Sissepääs loomaaia piletiga. Kassad on avatud kuni kella 17ni, kehtivad talvised hinnad. (Piletiinfo SIIT)

Lumeleopardid ehk irbised on eluga kõrgmägedes ülihästi kohastunud kaslased, kelle arvukus looduses on 5000–6000 isendi ringis. Sise-Aasia kõrgmäestikes võib irbist kohata 12 riigi territooriumil, kuid elupaikade killustumine, saakloomade arvukuse vähenemine, salaküttimine ja häirimine on teinud temast väljasuremisohus oleva liigi. Tallinna loomaaias on lumeleoparde peetud alates 1964. aastast.

Lisainfo ja registreerimine: SIIT