Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Eesti orhideekaitse klubi (EOKK) korraldatud üleriigilisele joonistusvõistlusele – BALTI SÕRMKÄPP AASTA ORHIDEE 2022 laekus ligi 600 võistlustööd, kus 4A klassi õpilase Anna Sofia Kästiku joonistus balti lipu värvidega orhideest, valiti parimate hulka ja töö pälvis auhinna.

Palju, palju õnne!

Aitäh, õpetaja Ilmi Laur-Paist

Aasta orhidee on balti sõrmkäpp (Dactylorhiza baltica). Esimest korda sai aasta orhideeks sõrmkäpa perekonna liik.
Juuni keskpaigast juuli keskpaigani võib näha balti sõrmkäppa õitsemas niisketel ja soistel niitudel, ranna- ja luhaniitudel, soostunud heinamaadel, madalsooservades, allikate ja veekogude ümbruses kuid ka söötis põldudel ja tühermaadel. Tema roosakasvioletsed õisikud paistavad juba kaugelt silma. Taime lähemalt uurides on õitel näha tumevioletset mustrit ja lehtedel violetjaspruune piklikke laike.

Balti sõrmkäpp on laia levikuga ja kasvab üle Eesti ning soovijad võivad seetõttu temaga lihtsasti tutvust teha. Eesti looduses kasvab 40 liiki orhideelisi ehk käpalisi. Kõik orhideed on Eestis looduskaitse all, balti sõrmkäpp kuulub kõige leebemasse, kolmandasse kaitsekategooriasse. Orhideelisi leides, ära neid vaasi korja, jäta taimed kasvama, et putukad saaksid õisi tolmeldada ja valmiksid pisikesed seemned, millest saavad edaspidi kasvada uued taimed.