Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Staabi- ja sidepataljon tähistas oma 93. aastapäeva marsiga Raua tänava lahingupaika Tallinna 21. kooli juures, kus Teise maailmasõja hakul langes riigipöörajate käe läbi kaks kaitseväelast.

Pataljon kolis toona Raua tänaval asuvasse koolimajja, kus neid 21. juuni hilisõhtul 1940. aastal ründasid relvastatud riigipöörajaid, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Kaitseväelased avasid punaarmeelaste ja kuue soomukiga täienenud ründajate pihta vastutule. Kaks tundi kestnud lahingus langes kaks Eesti sõdurit, punaväelaste ja mässajate hulgas oli kümmekond hukkunut.

“Sidepataljon nagu ka ülejäänud kaitseväe väeosad täitsid käsku. Käsk oli mitte hakata vastu. Ja miks toimus see lahing siin, oli eelkõige sellepärast, et ei tuldud mitte väeosa üle võtma, vaid tuldi võitlejate, ohvitseride, allohvitseride isikliku vara kallale,” rääkis staabi- ja sidepataljoni ülem kolonelleitnant Andres Hairk.

Tema sõnul ei lastud selles paigas punaväelasi, vaid neid, kes jooksid kaltsudes ringi ja tahtsid üritusest isiklikku kasu saada.
Karin Koppel
ERR uudiste arhiiv