Supported languages
Follow us
XXI koolist XXI sajandi haridus

XXI koolist XXI sajandi haridus

Inseneeriat tutvustav projekt Rakett 21 saab avalöögi 10. oktoobril Jäneda mõisas, kuhu kogunevad 9. – 12. klasside õpilased, et proovida kätt ehituses, robootikas ja energeetikas.

Lisaks saab ülevaate ka sisekliima, teedeehituse, materjali-, keskkonna-, energia- ja keemiatehnoloogia, tootearenduse ning elektroenergeetika ja mehhatroonika põnevatest maailmadest. Kokku on kahel päeval 6 erinevat töötuba.

Oktoobri lõpus tulevad TalTechi külla 7. – 8. klasside õpilased, et tutvuda ülikooli laboritega ja osaleda töötubades.

Rakett 21 jätkub novembrist veebruarini e-võistlusena, kus meeskonnad lahendavad e-õppes erinevaid inseneriülesandeid. E-võistlustega selgitatakse välja mõlemas vanuseklassis (7.–8. ja 9.–12. klass) 3 parimat, kes pistavad rinda märtsikuises finaalis TalTechi Mektorys. E-võistlustel osalevad ka XXI Kooli sõpruskooli Goethe – Gymnasium Schwerin gümnasistid.

Projekti rahastab Tallinna Haridusamet. 

Tallinna XXI Kool koostöös Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) inseneriteaduskonnaga korraldavad juba teist aastat projekti Rakett 21, et tutvustada arusaadavas, praktilises ja põnevas vormis õpilastele inseneeriat ja insenerivaldkonna erialasid. Töötoad ja võistlus rikastavad õpilaste teadmisi ja mitmekesistavad õppetööd loodus- ja täppisteaduste valdkonnas. Projektis osalevad lisaks Tallinna XXI koolile 7. – 12. klasside õpilased Tallinna Reaalkoolist, Tallinna Prantsuse Lütseumist, Gustav Adolfi Gümnaasiumist ja Tallinna Inglise Kolledžist, kokku üle 100 õpilase.

Töötoad:

Energiatehnoloogia 

Siin saab ise ehitada töötava auruturbiini. Laiemaks teemaks on elektri tootmine ja energia muundamine. Vastust otsitakse ka küsimustele: mis on termodünaamika? Kas soojusel on jõud ja mis on soojusjõumasin? Kas elektri kilovatt on võrdväärne soojuse kilovatiga?

Materjalitehnoloogia 

Valmis ehitatakse superkondensaator, millega kulub telefoni laadimiseks aega alla minuti. Töötoas õpitakse koduste vahenditega valmistama lihtne süsinikupõhine superkondensaator. Vastuse leiab ka küsimustele: kuidas toimub energia talletamine? Milliseid materjale kasutada ning mis kondensaatori sees toimub?

Elektroenergeetika ja mehhatroonika 

Siin saab kokku panna helivõimendi, mis sobib nutitelefonist muusika võimendamiseks. Võimendi koosneb reaalsetest elektroonikakomponentidest. Vastavalt koostaja võimetele saab koostada 1, 2 või 3 transistoriga võimendi. Mida suurem on transistoride arv, seda valjemalt saab esitada muusikat.

Robootika 

Töötoas saab ülevaate programmeerimise algtõdedest, roboti komponentidest ja nende kasutamisest ning loomulikult ise roboti valmis programmeerida. Siin saab teada, kuidas robootikainsener loob mehhaanikast, elektroonikast ja tarkvarast ühtse intelligentse süsteemi. 

Teedeehitus ja geodeesia 

Selles töötoas ühendatakse tervikuks teooria ja praktika. Eesmärk on veenduda füüsikareeglite paikapidavuses koormuskatse näitel – puidust talale lisatakse koormust ja fikseeritakse tala käitumine. 

Ehitusinsener

Siin tehakse käed märjaks ja liimiseks ning viiakse läbi palju praktilisi katseid: konstruktsiooni vastupidavus tulekahjus; ehitatakse veekell, millega näiteks lõhkamist ajastada ja toaõhu jahutamise süsteem.

Edukat lendu!